در گذشته و سالهای قبل از آنکه سندیکای صنعت آسانسور شکل بگیرد، کنترل نهایی آسانسور ها توسط افراد با تجربه و متخصص شرکتهای فروشنده انجام می شد، گرچه این سیستم خالی از اشکال نبود، اما به هرحال نشان از نظارت در نصب و بهره برداری آسانسور داشت و هر چه تشکیلات شرکت فروشنده منسجم تر و قوی تر بود این نظارت دقیق تر انجام می شد و تا زمانیکه معایب برطرف نمی شد، آسانسور را تحویل کارفرما یا مصرف کننده نمی دادند، ضمن اینکه پس از تحویل آسانسور شرکت نصاب حداقل مدت یکسال مسئولیت سرویس و نگهداری آسانسور را به عهده داشت و چنانچه پس از تحویل آسانسور مشکلاتی پیش می آمد، گروه یا واحد سرویس و تعمیرات شرکت فروشنده موظف به برطرف کردن آن بود.
در این دوره بعضی از شرکتها به دلایل مختلف با کارفرما در رابطه با خرابی آسانسور و مشکلات آن دچار اختلاف می شدند، که به علت عدم وجود سازمان نظارتی و پاسخگویی، داستانهای زیادی اتفاق می افتاد، اما بعد از تاسیس سندیکا و هماهنگی بین ارگانهای ذیربط و سازمان استاندارد، کم کم مشکلات بین کارفرما و شرکتهای فروشنده کاسته شد و نظمی بوجود آمد و لذا پس از نصب و راه اندازی آسانسور، زمانی که باید دوره بهره وری از آن آغاز شود، حتما” باید گواهی تاییدیه نصب آسانسور و بهره برداری از آن توسط شرکتهای بازرسی مورد تائید اداره استاندارد صادر و اخذ گردد.
در سالهای اخیر از بیشترین حادثههای شهری، حوادث مربوط به آسانسور بوده است. لازم دانستیم تا پیرامون این وسیله پر خطر نو ظهور چند نکته ایمنی را از زبان کارشناسان حوزه ایمنی یادآوری کنیم. آسانسور مجموعه تجهیزاتی است که با توجه به روند تکامل فنآوری در راستای رفاه زندگی بشر بهوجود آمده است و چنانچه نکات ایمنی رعایت نشود حوادث و مخاطراتی را نیز به همراه دارد. برای شناخت و مقابله با حوادث آسانسور لازم است درباره تجهیزات و قطعات آن اطلاعات کافی داشته باشیم.
یکی از حوادث آسانسور سقوط در چاه آسانسور است که با توجه به عمق و محل سقوط گاه به فوت افراد میانجامد. یکی از حادثههای تلخی که کارشناسان حوزه عملیاتی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد شاهد آن بودهاند، حادثه سقوط در چاه آسانسور بوده است که هنگامیکه امدادگران به محل میرسند، مشاهده میکنند جسم بیجان جوانی در کف چاهک در خون خود غوطهور است. نجاتگر آتشنشانی بلافاصله خود را به کف چاه میرساند و متوجه میشود که فرد مورد نظر در همان لحظات اولیه فوت کرده است. جسد به بیرون انتقال داده میشود و پس از بررسی حادثه، علت سقوط، بیاحتیاطی کارگر گزارش میشود.
نیروی محرکه این دسته از آسانسورها عموما با استفاده از یک الکترو موتور که به یک گیربکس کاهنده کوپل شده تامین می گردد.
و البته چند سالی است که تکنولوژی موتورهای بدون گیربکس (گیرلس) نیز به بازار آسانسور ایران راه یافته و استفاده از این موتورهای پربازده معمول گشته است.
احتمالا حالا دلیل استفاده از واژه موتور(گیربکس)ی را دریافته اید.
بنابراین میتوان گفت:
موتور الکتریکی آسانسور های کششی با توجه به نوع موتور و سیستم کنترل آنها به دو گروه عمده تقسیم میشوند:
۱ – موتورهای گیربکسی
۲-موتورهای بدون گیربکس
یکی از مهمترین مشکلات برخی سازندگان ساختمان انتخاب یک شرکت آسانسور مناسب و محصولی کیفی است.قبل از هرگونه توضیحی که در ادامه خواهد آمد،باید توجه داشت که اولین ملاک برای خرید آسانسور از یک شرکت آنست که آیا آن شرکت دارای مجوز طراحی و مونتاژ از وزارت صنایع و معادن و نیز گواهی عضویت در سندیکای آسانسور می باشد یا خیر؟همچنین ضروری است صحت و اعتبار مجوزها از سندیکای آسانسور استعلام گردد.
در سال ۱۸۰۰ تولید فولاد ، انقلابی در ساخت ساختمانهای بلند مرتبه ایجاد کرد. اسکلت بندی بناها به کمک فلزات شروع شد و معماران و مهندسان آسمانخراشهایی به طول صدها پا ساختند.
اما اگر اختراعی بنام آسانسور نبود، این برجها قابل استفاده نبودند. آسانسورهای مدرنی ساخته شد تا مردم بتوانند براحتی و با ایمنی زیاد به بالاترین طبقات آسمانخراشها بروند.
امروزه شهرهائی مثل نیویورک کاملا” به آسانسورها وابسته اند. دراین بخش ما با نحوه حرکت و سیستم های کنترلی آسانسورها آشنا خواهیم شد و ایمنی آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
* برخورداری از ضریب ایمنی بالا (عدم وجود احتمال سقوط بخاطر استفاده از جک)
* فاقد وزنه تعادل میباشد( فضایی در حدود ۱۳% به فضای مفید ساختمان اضافه خواهد شد
* کاهش بار اضافی در راس چاه آسانسور (حذف موتورخانه در بالای ساختمان) *کاهش محاسبات فنی در ستونهای جانبی چاه در نتیجه باعت کاهش هزینه ساخت
* کاهش قابل ملاحظه سازه فلزی (آهن کشی) در چاه آسانسور که خود باعت کاهش وزن ساختمان نیز میگردد
* جابجایی بار با ظرفیت بالا
* استفاده از کابینهای تمام شیشه ای گرد (۳۶۰ درجه) در جک مستقیم